Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2008 22:21 - Какво може да се направи за подобряване на работната среда в офиса
Автор: dexter Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4230 Коментари: 1 Гласове:
0



Всяка уважаваща себе си компания би трябвало да следи и да се грижи за добрата работна атмосфера на своите служители. Ето примерно при нас се грижат да ни е приятно като ни слагат различни видове цветя в отделните офиси. Имаме си кът за отдих, имаме си кухня със всякакви екстри без кожен салон. Направили са ни зала за тенис на маса с тенис маса и т.н.
Тук ще дам едно предложение за всички висши мениджъри и ейчари. Днес ще си говорим (аз ще ви пиша, а вие ще ме коментирате) за това как може да си направим казан за ракия в офиса. Веднага някой ще кажат: "Я, па тоя.. луд е! За къв... ми е казан в офиса?!?". Казанът за ракия сплотява хората, внася веселие и радост в колектива и освен това е фактор за подобряване на ефективността на колективната работа.
Нека не увъртаме повече, а директно да минем към съветите как да си инсталирате казан за ракия и първоначални инструкции, включващи стъпки при използване на съоражението.
image
Ще започна със специфициране на уреда.
Той се състои от резервоар, в който се слага материал, който ще се дестилира. Резервоара се изработва от мед, както и останалите части. Възможна е и изработка от неръждаема стомана и други материали. Над резервоара стои купол, който изпълнява ролята на въздушен дефлегматор, трябва да е издължен, с голяма повърхност. Често има формата на леко разширена в горния си край камбана. По-високият купол е за предпочитане. Част от парите се кондензират по стената му (образува се флегма) и така се постига в известна степен ефекта на ректификационната колона.
Диаметърът на тръбата, отвеждаща парите, трябва да е достатъчно голям, за да не се затруднява движението им. Малкият диаметър би увеличил налягането в казана. Дори съвсем лекото му покачване ще повлияе на дестилацията и ще промени температурите, които трябва да следим.
Важно нещо при изработката на казана е материалите, които се използват за изработката да не влияят на вкусовите качества на продукта.
Как става варенето на самата ракия?
Ракията се получава чрез дестилация на суровина от ферментирали плодове или вино. Суровината се нарича джибри.Подгревът е с огън на дърва, охлаждането - водно. Първо потича лека фракция, богата на метилов алкохол. Тази фракция се изхвърля, около половин литър на 100 литра пръщини. Алкохолният градус на ракията обикновено е около 40-50°. Ако получената ракия се превари още веднъж, се получава „ракия препек“ с градус 55° до 65°, която се пие разредена с вода. Има и ракия
„двоен препек“ - над 70°. Остатъкът от пръщините след варенето стават за храна на патици, гъски и
прасета.
image
Както се казва всичко идва с опита. След няколко реколти ще задобреете и ще зачервите нос перманентно.
Как да стане самото интегриране на казана в офиса?
Добре е да се отдели една стая с размери 20-30 квадратни метра, за уреда. Хубаво е да има и подходящо място за съхраняване на дървата, с които ще подгряваме казана. Изключително важно е помещението да има подходяща вентилация. В краен случай и два отворени прозореца ще свършат работа.
Какво друго е нужно?
Ами необходимо е да назначите и добър казанджия. В нашият офис вече сме набелязали една червенокоска, която ще е идеален казанджия. Тя трябва да следи за протичането на алкохолна ферментация на материала. Тук се следи и захарността. Обикновенно при подходяща температура, джибрите стават за варене на втората седмица някъде. След това казанджията може да внедри в процеса на варене на ракията, желаещи да гледат и да помагат. В краен случай се прави подбор на рандон принцип. Хубаво е участващите да могат да цакат карти и да носят на ракия и тънки мезета.
image
Общо взето това е основното. Другото си е настройки на апаратурата и майсторлък на казанджията! Не пропускайте да модернизирате и вашия офис с такава придобивка. 


Тагове:   офиса,   може,   Направи,   Какво,


Гласувай:
0



1. veselushka - Какъв казан :)
28.03.2008 14:57
Нали носят по офисите вина и уискита и Бургас '63. Кой ще се занимава да си прави сам ;)
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!