Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2014 13:09 - Лъжливите "здравословни" храни
Автор: leididi1 Категория: Хоби   
Прочетен: 5232 Коментари: 5 Гласове:
46


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

В главите ни съществуват някакви криворазбрани истини за здравословния начин на хранене, с които продължаваме да си живеем и се самозалъгваме, че храната ни е полезна за нас и децата ни.

Преди време всички бяха убедени, че киселото мляко, сиренето и кашкавала са много полезни. Та ето някои храни, които се водят от медиите и болшинството хора за полезни и дори се приемат умишлено в повече, заради предполагаемата полезност, пише Pik.

* прясно мляко, за да си набавим калций за нас и децата ни. Рекламите с добавения калций са просто смешни за по-образованите хора. Доказано е, че всички изкуствено добавени витамини и минерали към храните и като таблетки, не се усвояват от организма ни и дори се разбират от него като нещо чуждо и непознато и дори утежняват работата на черния ни дроб. Освен това млякото е пастьоризирано (и много често се вари и участва в термично обработени ястия и десерти) и полезният калций вече преминава в неорганичен и така само уврежда кръвоносните съдове и органи.

* протеините в животинските продукти – високо протеиновите диети водят до деминерализация на тялото ни, тоест с по-високата консумация на животински продукти (месо, мляко, млечни), губим много повече калций, желязо, магнезий и други минерали, отколкото може да си набавим по естествен път. Това е най-малката причина поради която е добре да не предприемаме протеинови диети. Доказано е, че в днешно време хората консумираме доста над необходимото количество протеини, а това води до доста сериозни болести и неразположения.

* маргарин с фибри – маргаринът представлява хидрогенирани растителни мазнини или транс-мазнини, които се възприемат много трудно от организма ни, запушват артериите, и дори свързват маргарина със сърдечно-съдови болести. Не го предпочитайте само защото е от растителен произход, не го предпочитайте само защото се води за по-малко калоричен, не го включвайте в здравословното си меню. А за маргарина с фибри – отново маркетингов трик – всеки знае какво са фибрите, те са баластните вещества, които остават след разграждането на храната и преминавайки през чревния тракт завличат със себе си слуз, утайки и токсини и затова са много полезни. Фибри има в плодовете и зеленчуците, в зърнените храни и други, но фибри няма в извлечените мазнини, било то и растителни.

* закуски от овесени ядки, заляти с прясно мляко

* „засупи глада“ – чаша с порция зеленчуци – няма нищо полезно в този микс (или може би само сушените зеленчуци и то само ако са изсушени качествено, в което се съмнявам) дори напротив – от всичкото това количество сол, транс мазнини и многото на брой Е-та, по-скоро трайно тровим организма си, запушваме артериите си, утежняваме нелеката работа на черния си дроб и т.н.

* кремчета от нишесте и кисели – още не осъзнавам кой е позволил това подобие на храна да служи като част от захранващото меню на бебенцата и да продължава с години да присъства в менюто в детските градини и училищата. Дори в къщи през ден правим за детето си от тях и добавяме в него бисквити и корнфлейкс, за да ги направим по-хранителни. Нишестето запушва нежните тъкани в черния дроб и действа като лепило, което слепва нечистотиите и така спомага за образуването на чернодробни и жлъчни камъни.

* прясна, свежа, хрупкава салата (до тук добре), полята с купешки салатни сосове и дресинги – защо съчетаваме нещо толкова полезно, с нещо толкова вредно, и очакваме след това всичко да ни е наред, дори така обилно поливаме с тях салатите си, че ползите са даже отрицателни. Огромния брой Е-та, мазнините и консервантите (ако четем етикетите), веднага ще ни убедят в тяхната вреда. Дори една от веригите за бързо хранене, разпространена в цял свят (без да споменавам името й), започна да предлага в менюто си салати, за да „уравновеси“ останалата част от крайно вредното си меню и това е добре, но сосът към тях е всъщност не по-малко вреден от хамбургерите им (салата – 50 калории, сос – 300 калории).

* ежедневното кафе сутрин и следобед – кафето е много бавно разградимо, образува лош дъх, силно подкиселява организма ни, а от тук: в стремежа си да запазим нивото на РН (което е леко алкално), тялото започва да черпи минерали от запасите си и с течение на времето костите стават чупливи, появява се недостиг на полезните хранителни вещества, липсва ни очакваната енергия. Може да пием кафе, но всеки ден, сутрин и следобед – идва малко в повече. Не се ли запитваме защо няколко часа след като пием кафе, губим енергичността си, чувстваме отпадналост и сънливост. Това е защото кафето първоначално дава максимум енергия, заради кофеина в него, но след няколко часа работа на забързани обороти и дългата борба в разграждане му и обработката, организма буквално остава без сили. Дори има връзка между прекомерната употреба на кафе и рака, най-вече заради факта, че киселият организъм предразполага развитието на ракови клетки.

* черен пълнозърнест хляб – голям процент от този хляб се прави от бяло брашно с добавени оцветители, които да имитират по-тъмно брашно. В повечето хлебопекарни се приема като суровина само бяло брашно, а се произвеждат няколко вида хляб. Най-вероятно това не се отнася за всички марки, но истината е, че много се спекулира и в тази сфера. Другата причина, поради която стандартния хляб не е полезен, е, че има термично обработена мая, набухватели, консерванти и подобрители. Защо ли вече хлябът не се прави както едно време, поне тогава не са се използвали толкова изкуствени вредни добавки.

* натурален сок – натуралните сокове се правят от изгнили, развалени, червиви плодове, всичко се мели без даже да се мият, след това се добавят вода, захар, аромати, пулпата се добавя изкуствено (в соковете с парченца плодове). А и най-малкото дори и да са направени качествено, соковете в кутия не могат да ни дадат нищо полезно. Това е, защото всеки прясно изстискан сок губи полезните си качества (витамини и ензими най-вече) минути след направата му. Какво тогава остава в съхранен в кутия сок, траещ година дори.

* кетчуп и лютеница – вече производството на тези любими на всички храни до там се е променило, че дялът на истинските качествени съставки е доста намалял… иначе нямаше да бъдат толкова евтини. (И тук да вметна – Как може да сте сигурни? – направете си домашна лютеница по истинска рецепта и изчислете себестойността й (освен продуктите, не забравяйте и водата, енергията за термичната обработка, труда). Добавете към нея печелбата на производителя, печалбата на търговеца на едро и печалбата за този на дребно. Първо, прилича ли по вкус и вид домашната лютеница с купешката? И получавате ли 2 лева за буркан лютеница – надали.) Производството на кетчуп е съвсем добило изкуствени измерения – бои, аромати, нишесте, и стари партиди кетчуп и лютеница.

* разтворимо кафе с витамини от група В - не стига, че разтворимото кафе е по-вредно и от еспресото, но и няма никакви ползи от изкуственодобавените витамини, още повече, че заливаме кафето с гореща вода. Това е маркетингов трик, който да накара хората да си мислят, че това кафе е вече по-полезно от останалите марки разтворимо кафе.

* салам с орехи – отново маркетингов трик, като доста се набляга на полезността на орехите. И хората се бият в гърдите, че си купуват полезен салам. Саламите и колбасите като цяло са възможно най-лошия избор на желанието ни да консумираме месо. Дори отдавна се знае за връзката между прекомерната консумация на колбаси с развитието на ракови клетки.

* консерви - консервираната храна, било то растителна или животинска, е всъщност канцерогенна, поради метода на консервиране – особено това се отнася за риби, меса, пастети.

* шоколад с мляко – особено с това се спекулира, за да се продава шоколад за радост и „здраве“ на малките деца. Шоколадът е полезен и то много, но само когато е суров, вегански, истински шоколад, с истински съставки (ето един такъв). Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа (в България) са всъщност вредни (ако оставим настрани евентуалното удоволствие от консумацията, което е също важно). Захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах – това са само малка част от пълния набор изграждащи ги вредни съставки. По едно време се говореше, че шоколадът е полезен за зъбите и знаете ли, всъщност наистина е така, но никой не уточнява, че само истинския суров шоколад е полезен за тях, както и за цялото ни физическо и емоционално тяло.

Със сигурност има още много примери за заблуждаващи храни. Ядем ги всеки ден, мислейки, че са полезни за нас, а всъщност истината е съвсем друга. Но рано или късно сами ще достигнем до изводите, коя храна е добра за нас и коя не, като се наблюдаваме малко по-обстойно и повече подлагаме на съмнение.

Източник: zemianazaem.com




Гласувай:
47



1. alchemist - Нишестенцето не полепва по кръв...
18.03.2014 13:43
Нишестенцето не полепва по кръвоносните съдове, защото няма как да постъпи в кръвоносните съдове. Естествено, крайният продукт от разграждането на нишестето е глюкозата. Единствено може да се внимава с количеството внасяно нишесте.
цитирай
2. apostapostoloff - В най- общи линии изнесеното е
19.03.2014 03:23
много точно и вярно. Изключително гадни са рекламите, които убеждават хората, че точно тези боклуци са здравословни.
цитирай
3. kostadin - Дали си прав?Заключенията ти са прибързани,защото са взети в условията на недостиг от информация
19.03.2014 09:56
alchemist написа:
Нишестенцето не полепва по кръвоносните съдове, защото няма как да постъпи в кръвоносните съдове. Естествено, крайният продукт от разграждането на нишестето е глюкозата. Единствено може да се внимава с количеството внасяно нишесте.


Вижтова:

http://play.novatv.bg/programi/na-kafe/369293?autostart=true
Отнся се за пшеницата ,от която днес правят хляба ни.
Изменението броя на хромозомите ,днес може да го свържем с ГМД продуктите.
Официарната научна мисъл е най голямият враг на човечеството.
Тази научна шизофрения тръгнала в практиката след втората св. война ни затрива
цитирай
4. milanski - Неадекватно!
19.03.2014 15:43
Голяма част от поста са абсолютни глупости. Ще има хора, които да повярват в написаното: "* консерви": ми варят се при висока температура за да са трайни (обаче са хранителни). " заливаме кафето с гореща вода." Това ми хареса, супата със студена вода ли я правим. Как ще кажш че натуралните сокове не са здравословни, смях "* натурален сок" - изцеди си няколко плода и си направи натурален сок. Жалко е колко хора се връзват на нечии тъпотии.
P. S. Предполагам имаш в предвид купешките продукти, обаче никъде не си го посочила, освен при салатите. Не всички купешки продукти са "зле" давай по рационално.
цитирай
5. meladi - адекватно
30.03.2014 17:35
Материалите , които помествате са добри , не обръщайте внимание на глупаците , тях винаги ще ги има ,платени или невежи .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leididi1
Категория: Хоби
Прочетен: 414264
Постинги: 53
Коментари: 169
Гласове: 4293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031