За този блог
Гласове: 3184
Постинг
10.03.2008 21:14 -
Дами, как да си затворите сливките...
Автор: dexter
Категория: Хоби
Прочетен: 12600 Коментари: 13 Гласове:
Последна промяна: 10.03.2008 21:15
Прочетен: 12600 Коментари: 13 Гласове:
0
Последна промяна: 10.03.2008 21:15
Здравейте приятелки!
Съзнавам, че част от вас са твърде млади и са правили грешки. Други пък на стари години ще решат най-после да се научат. Вероятно това ще е интересно и за някой младежи. Точно затова искам да споделя моя скромен опит в решаването на проблема.
С последното, което пуснах осъзнах, че доста голяма част от аудиторията е жадна за нови знания.
Ето и нужните ни продукти и неща за процеса: 5кг сини сливи 1,2кг захар 10 стъклени опаковки от 1л (20 от 0,5л) капачки за бурканите Технологията е изключително проста и се състои в следното: Първо взимаме сливите и ги измиваме много добре. Махаме им дръжчиците. Тук те могат да бъдат резнати и да им бъде махната костилката или да се оставят цели. Това е личен избор на всяка дама. Също така сливите могат да бъдат цепнати напречно или надлъжно. Това отново е въпрос на лично предпочитание и усещане. След като сме обработили най-важната съставка на компота от сливи – сливите, е важно да свършим и друго нещо, а именно подготовка на стъклените опаковки, в които ще съхраним компота. Всички знаем, че спора за избора на подходящите буркани (дано не ме чуе/види доцента ми по опаковки, че им викам така на стъклените опаковки) е стар колкото спора за кокошката и яйцето. Вариантите според мен са следните: - буркан тип Омния – обикновенно са с вместимост по стандарт 0,42л.
- Буркан стъклен с туист офф капачка – тук може да се намери и с вместимост 0,5л.
Аз лично препоръчвам втория вариант, тъй като е по удобно ползването, а за затварянето на първите ще ви е необходим поне един брой мъж, затварачка за буркани и хубави капачки. Независимо какво изберем, бих препоръчал да набавите стъклените опаковки от “Рубин”АД град Плевен. Има и други производители, но това е класиката. Последното, което трябва да си набавим са капачките. В днешно време стана модерно капачките да са доста шарени. То не бяха зелени, червени, абе всякакви цветове. Хит са и капачки с различни изрисувани силуети и картинки по тях. Аз обаче съм си привърженик на старата класическа капачка с пластизол маслоустойчив червен уплътнител. Остава ни да вземем сливите и да ги наредим в бурканите. Придържайте се към формулата “сливка и разтръскване” и така докато напълните буркана. Следва заливане на съдържанието със захарен сироп (30-35%). После затваряме бурканите и стерилизираме в продължение на 20 минутки. Внимание, ако в началото сте избрали да слагате плодовете цели е добре да варите 30 минутки.
Остава да изчакаме да се охладят и да ги подредим в мазето или в килера. Там ще са на сигурно и под ръка. Успех, Бо.
Ето и нужните ни продукти и неща за процеса: 5кг сини сливи 1,2кг захар 10 стъклени опаковки от 1л (20 от 0,5л) капачки за бурканите Технологията е изключително проста и се състои в следното: Първо взимаме сливите и ги измиваме много добре. Махаме им дръжчиците. Тук те могат да бъдат резнати и да им бъде махната костилката или да се оставят цели. Това е личен избор на всяка дама. Също така сливите могат да бъдат цепнати напречно или надлъжно. Това отново е въпрос на лично предпочитание и усещане. След като сме обработили най-важната съставка на компота от сливи – сливите, е важно да свършим и друго нещо, а именно подготовка на стъклените опаковки, в които ще съхраним компота. Всички знаем, че спора за избора на подходящите буркани (дано не ме чуе/види доцента ми по опаковки, че им викам така на стъклените опаковки) е стар колкото спора за кокошката и яйцето. Вариантите според мен са следните: - буркан тип Омния – обикновенно са с вместимост по стандарт 0,42л.
- Буркан стъклен с туист офф капачка – тук може да се намери и с вместимост 0,5л.
Аз лично препоръчвам втория вариант, тъй като е по удобно ползването, а за затварянето на първите ще ви е необходим поне един брой мъж, затварачка за буркани и хубави капачки. Независимо какво изберем, бих препоръчал да набавите стъклените опаковки от “Рубин”АД град Плевен. Има и други производители, но това е класиката. Последното, което трябва да си набавим са капачките. В днешно време стана модерно капачките да са доста шарени. То не бяха зелени, червени, абе всякакви цветове. Хит са и капачки с различни изрисувани силуети и картинки по тях. Аз обаче съм си привърженик на старата класическа капачка с пластизол маслоустойчив червен уплътнител. Остава ни да вземем сливите и да ги наредим в бурканите. Придържайте се към формулата “сливка и разтръскване” и така докато напълните буркана. Следва заливане на съдържанието със захарен сироп (30-35%). После затваряме бурканите и стерилизираме в продължение на 20 минутки. Внимание, ако в началото сте избрали да слагате плодовете цели е добре да варите 30 минутки.
Остава да изчакаме да се охладят и да ги подредим в мазето или в килера. Там ще са на сигурно и под ръка. Успех, Бо.
Следващ постинг
Предишен постинг
Всъщност най-големия производител у нас на буркани и други опаковки от стъкло е Дружба Стъкларски Заводи АД, предприятието има два завода в България: 1 в София и 1 в Пловдив. Сам по себе си заводът в Пловдив е 5-ят по производитство на стъклени опаковки в Европа ;-).
цитирайМного си весел честно !Но е някак в един стил .Щом това твоя черно-бял гений е замислил, съм сигурна ,че може още :D
цитирай
3.
анонимен -
gerry
10.03.2008 22:38
10.03.2008 22:38
Nqkak si,stranno za6to si mislq 4e v4era6tniqt mi komentar MALLLLLLLLLKO te e qdosal i s tozi blog mi go vra6ta6.BRUTALNO!Nqmam dumi.Bloga si e mn hubav,kakto vsi4ki predhojda6ti go,no smisala,dvusmisleno e.Kakvo da si mislq sega?
цитирайномер 3 ... прочетох се три пъти и не разбирам кое е двусмислено.. аз ли бавно загрявам?
цитирайxaxaxaxaxaxa супер постче!
цитирайОчаквах нещо подобно, но този път ме разочарова.
цитирай... да не ти се обидят младежите, че последните 2 постинга са обърнати все към дамите... Вземи понаучи и младежите на нещо :P
цитирай
8.
анонимен -
ох ох ох
11.03.2008 10:39
11.03.2008 10:39
Колко забавно, пу пу пу да не те урочасам.
цитираймерси... теленете и на теб благодаря...
цитирайщо да ядем варени сливи, като прясно набраните са много по-вкусни?
цитирай"как да подстрижем катеричката си"
цитирай
12.
анонимен -
супер вредно
21.03.2008 20:36
21.03.2008 20:36
какъвто и да е плод,каквото и да е консервирано е изключително вредно за организма,..сладичко сладичко ама супер вредно за организма
цитирайХареса ми стила! Продължавай!!!
цитирайТърсене